INGYENES SZÁLLÍTÁS 20,000 FT FELETTI RENDELÉSHEZ!

A Yerba Mate története

Yerba Mate, egy tradicionális dél-amerikai ital, melyet az őslakosok már évszázadok óta fogyasztanak. Az ital alapját a mate növény (Ilex paraguariensis) leveleiből készítik, amit kiszárítanak és összeaprítanak. De mi is pontosan a Yerba Mate eredete, és miért gyökerezik olyan mélyen a dél-amerikai kultúrában?

Történelmi Háttér

A Yerba Mate eredetét sokan a Guarani indiánok kultúrájához kötik, akik őshonosak voltak az Argentínai és Paraguay-i területeken, ők már évezredek óta ismerték és fogyasztották a Yerba Matét.

A legenda

Az egyik legenda szerint a guarani indiánok épp vándoroltak, amikor az egyik idős indián nem tudta folytatni az utat és követni törzsét a dzsungelben. Népe folytatta az útját, de a lánya Yarí úgy döntött, hogy az apjával marad, így ketten egyedül maradtak. Egyik délután egy furcsa utazó érkezett hozzájuk, aki ugyanazt a nyelvet beszélte, mint ők, de megjelenése és ruházata nem volt ismerős a számukra. Yarí és apukája készítettek neki egy finom vacsorát és az átutazó hatalmas vendégszeretetben részesült. Ám ez a titkos látogató nem más volt, mint Tupá (a JÓ Istene), aki megakarta jutalmazni őket, a vendéglátásért cserébe. Tupá ajándéka pedig nem más volt, mint egy új növény, amit elültetett nekik a dzsungelben. Tupá megtanította őket, hogyan szárítsák meg a növény ágait a tűz fölött, és hogyan készítsék el helyesen az italt belőle, ami majd erőt és energiát ad a további látogatóiknak. Ezzel Tupá megalkotta Yerba Mate fát. Így Tupá ajándéka, nem volt más, mint a Yerba Mate. Yarít pedig kinevezte a gyógynövények védelmezőjének.

Más legendák is vannak a Yerba Matéról, de a legtöbb arról szól, hogy az istenek adták az őslakosoknak a Yerba Matét, hogy segítsen nekik az éhség és a szomjúság elleni harcban, valamint hogy megerősítse őket a nehéz időkben.

Egy másik legenda például arról szól, hogy a guarani indiánok étlen szomjan gyalogoltak az őserdőben napokig és nem volt más nekik csak a Yerba Mate, ami tartalmazott mindent, amire ezeknek az őslakosoknak szüksége volt az életbenmaradáshoz.

Ezek a legendák és mítoszok mélyen beágyazódtak a dél-amerikai kultúrába, és máig fontos szerepet játszanak az emberek életében és hagyományaiban.

Érdekességek és kulturális kötődés

  • A mate fogyasztása egy közösségi program Dél-Amerikában. Mindenki egy körben ül és minden szeánsznak van egy vezetője, aki elkészíti a Yerba Matét és csak ő önthet bele vizet. Mindenki egy tökből és egy bombillából (szívószálból) iszik, és körbeadják egymásnak a Yerba Matét.
  • A mate nemcsak egy ital, hanem egy életforma is Dél-Amerikában. Sokan mindennap hordoznak magukkal egy bőr táskát, amibe raknak egy termoszt meleg vízzel és egy elkészített Yerba Matét, hogy bármikor élvezhessék a frissítő italt.
  • A Yerba Mate tele van antioxidánsokkal és vitaminokkal, például C-vitaminnal, B-vitaminnal és ásványi anyagokkal, amelyek segítenek javítani az immunrendszert és növelni az energiaszintet.
  • A mate fogyasztása nemcsak Dél-Amerikában szokványos. Egyre népszerűbbé vált világszerte, és sok egészségügyi előnye miatt az egészségtudatos emberek körében is közkedvelt italt.

A Yerba Mate tehát nemcsak egy ital, hanem egy kulturális jelkép is, amely mélyen gyökerezik Dél-Amerika történelmében és életmódjában.

Termékeink

Miért jó a Yerba Mate?

Energiát ad és fokozza a vitalitást

A Yerba Mate koffeint tartalmaz, ami energiát ad és fokozza az éberséget, de nem okoz idegességet, mint a kávé. Ezáltal az idegrendszerre sincs rossz hatással. Így egyfajta szuper fókuszt tudunk vele elérni, ami segíthet abban, hogy koncentráltabban és gyorsabban tudjuk elvégezni a napi teendőinket.

Magas antioxidáns és vitamin tartalma miatt

A Yerba Maténak magas az antioxidáns és vitamin tartalma. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban (kálcium, a magnézium és a kálium). Az antioxidánsok: polifenolok, segíthetnek védeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen, segít megelőzni a stressz okozta sejtkárosodást, az öregedés jeleinek kialakulását és a betegségek megelőzését. Így erősíthetik az immunrendszert és csökkenthetik a szív- és érrendszeri betegségeket, valamint a rák kockázatát.

Támogatja az emésztést és az immunrendszert

A Yerba Mate-ben található teobromin és xantin alkaloidok javítják az emésztést és erősítik az immunrendszert, ami hozzájárul az általános egészség fenntartásához és a betegségek elleni védelemhez.

Kinek ajánljuk?

Egészséges, tudatos életmódot folytatóknak

A Yerba Mate egy tökéletes ital azoknak, akik foglalkoznak azzal, hogy mit visznek be a szervezetükbe. Mivel ez egy olyan termék, amely teljesen természetes módon kerül előállításra, mindenféle mesterséges adalékanyag nélkül.

Sportolóknak

Természetes energizáló hatása tökéletes lendületet ad az edzésekhez. Segít a teljesítmény fokozásában, így jobb eredményeket lehet elérni. Ezen kívül még hidratál, ami segít fenntartani a test vízháztartását a hosszabb ideig tartó edzések során is. Olyan, mint egy legális dopping.

Bárkinek, aki javítani szeretne az életminőségén

A Yerba Mate egy rendkívül jó alternatívája a kávénak, az energiaitaloknak és a cukros koffein tartalmú üdítőknek. Persze fontos megjegyezni azt, hogy mindenki más és egyedi, így nem lehet általánosítani, így mindig fontos figyelni a saját testünk szükségleteire.

Milyen vitaminok vannak a Yerba Matéban?

C-vitamin

Az egyik legfontosabb antioxidáns vitamin, amely segíthet erősíteni az immunrendszert és védeni a sejteket a káros szabad gyökök ellen.

B-vitamin

A Yerba Mate tartalmazhat B-vitaminokat, mint például B1 (tiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (pantoténsav), B6 (piridoxin) és B9 (folát), amelyek fontosak az energiaellátásban, az idegrendszer megfelelő működésében, valamint a sejtek növekedésében és szaporodásában.

K-vitamin

Bár kisebb mennyiségben, de a Yerba Mate tartalmazhat K-vitamint is, ami fontos szerepet játszik a vér alvadásában és a csontok egészségének fenntartásában.

Blog

Mit jelent a “mate canela”?

A "mate canela" a mate teához kapcsolódik. A "canela" spanyol szó, amely a fahéjat jelenti. Tehát a "mate canela" egy olyan mate tea változatot jelent, amelyhez fahéjat adnak hozzá. Azáltal, hogy hozzáadják a fahéjat, a mate canela ízletes és fűszeres...

Tovább olvasok

Te tudtad?

Te tudtad?

A guarani indiánok voltak az elsők, akik matét ittak.  A guarániak számára a yerba fa a kiválóság/felsőbbrendűség fája: az istenek ajándékának tekintették, mert a leveléből készült tea energiaforrás volt a dzsungelben tett hosszú sétákhoz. Még egy legendájuk is van a...

Tovább olvasok

A Yerba Mate 4 típusa

Nincs két egyforma yerba, annak ellenére, hogy honnan származnak. Mindegyiknek más a minősége és a hatása. A yerba mate mindenféle színben, ízben, erősségben, vágásban és még hatásban is kapható. Ez a változatosság pedig az egyes yerba mate fajták, feldolgozásának és érlelésének...

Tovább olvasok

Fontos tudnivalók

Fontos tudnivalók

A Yerba Mate Tea elkészítése: 1., Melegítsd fel a vizet 70-80 fokosra. Figyelj arra, hogy a víz ne legyen forrásban! 2. Töltsd meg a tököt félig vagy háromnegyedig. Majd takard le az egyik kezeddel és rázd fel, hogy a kisebb...

Tovább olvasok