INGYENES SZÁLLÍTÁS 20,000 FT FELETTI RENDELÉSHEZ!

Nincs két egyforma yerba, annak ellenére, hogy honnan származnak. Mindegyiknek más a minősége és a hatása. A yerba mate mindenféle színben, ízben, erősségben, vágásban és még hatásban is kapható. Ez a változatosság pedig az egyes yerba mate fajták, feldolgozásának és érlelésének módja. A Yerba mate Dél-Amerikában őshonos, és többnyire Argentínából, Paraguayból, Uruguayból és Brazíliából származik. Minden országnak megvan a maga külön yerbája.

Argentin

Argentína a második legnagyobb yerba mate termelő a világon. Kezdőknek általában az argentin yerba mate-t ajánlom, hogy próbálják ki először. A yerba általában sok levelet és szárat tartalmaz, és kevés port. A levelek gyakran közepes méretűek. A márkától függően egyes argentin yerbák erősek és erőteljesek lehetnek, míg más yerbák könnyűek, édesek és rendkívül enyhék. A négyféle yerba mate közül az argentin márkák az egyik legváltozatosabb, ha az erejét és az ízét illeti.

Paraguayi

Paraguay a legkisebb yerba mate termelő ország. Vágása hasonló az argentinéhoz. Leginkább finomra vágott, közepes méretű leveleket, nagy szárakat tartalmaz, de nagyobb mennyiségű porral. Ami az ízét illeti: egy kicsit merészebb, de sokkal összetettebb ízű. A nagyon keserűtől az édesig, a sósig, a még savanyúig is változhat. A paraguayi yerba mate melegen is, de többnyire hidegen készítendő. Hidegen készítve ezt Paraguayban tereré néven ismerik, mely a nemzeti italuk. A Tererét a rendkívül meleg időjárás miatt kedvelik Paraguayban, és hagyományosan guampában (állati szarvban) fogyasztják tök helyett.

 Uruguayi

Az uruguayi yerba mate más, mint az imént olvasott kettő. Az uruguayiak isszák a legtöbb yerba mate-t Dél-Amerikában, bár ők maguk nem termesztenek. Uruguay éghajlata és környezete nem kedvez a növény termesztésének. Ehelyett a yerbájukat Brazíliából importálják. Az uruguayi yerba szinte teljes egészében kis levelekből és porból áll. Merészebb és erősebb ízű, krémes, hatása nagyon intenzív.

Brazil

Brazíl yerba mate vagy más néven chimarrão. A Chimarrão szinte teljes egészében finom porból (por alakú levelekből) áll, nagyon kevés szárral és levéllel. Nagyon hasonlít a Matcha zöld teára. A brazil yerba mate a négy közül az amit a legnehezebben tudunk elkészíteni. Sok gyakorlás és technika kell a tökéletesítéséhez. A chimarrão íze leginkább kezdőbarát. Erőssége könnyű, állaga krémes, keserűsége enyhe. A Chimarrão-t hagyományosan és legkönnyebben cuiából (a brazil tökből) nagy szűrős fejű bombillával isszák.